top of page
  • Helyreállás közösség

Mi az érzelmi józanság?

Frissítve: 2020. márc. 7.


Felnőtt gyermek: olyan személy, aki alkoholista vagy más rosszul működő családban nőtt fel.

Ahhoz, hogy megértsük az érzelmi józanság fogalmát, először értsük meg, hogy mit jelent az érzelmi részegség, amit para-alkoholizmus néven is ismerhetünk.

A para-alkoholizmus olyan mesterkéltséget és viselkedési formát mutat, amit alkoholista vagy diszfunkcionális szülők között élve fejlesztettünk ki. Gyermekként magunkra vettük alkoholista vagy nem-ivó szüleink félelmét és tagadását anélkül, hogy ittunk volna. Az érzelmi részegséget megszállottsággal, rögeszmével és egészségtelen függéssel jellemezhető. Erőszak is előfordulhat. Még drogok és alkohol nélkül is "részegek" lehetünk a félelemtől, izgatottságtól, vagy fájdalomtól vagy a szenvedéstől. Szintén részegek lehetünk vitatkozástól, pletykálkodástól vagy önként vállalt elszigetelődéstől. Lényegében a Szennyes Listában felsorolt jellemvonások egy felnőtt gyermek viselkedésének és hozzáállásának tankönyvszerű mintáját mutatja, ami egy érzelmileg részeg személyt jellemez. Eszerint: félünk a hatalommal rendelkezőktől és keményen bíráljuk magunkat, miközben rettegünk az elhagyatástól. Segítség nélkül olyan embereket találunk magunknak, akikkel újra eljátsszuk / rekonstruáljuk a megszokott családi felállásokat. Otthonunkban, munkahelyünkön korlátlanul újrateremtjük a családi diszfunkciónkat mindaddig, amíg megtaláljuk az ACA-t. Ez azt jelenti, hogy a felnőttkori kapcsolataink hasonlítanak azokhoz a kapcsolati mintákhoz, amelyeket gyermekként fejlesztettünk ki ahhoz, hogy túléljük az alkoholista vagy más módon rosszul működő otthont. Találunk embereket ahhoz, hogy káoszt, konfliktust vagy biztonságot nem nyújtó kapcsolatokat teremtsünk.

Az érzelmi józanság megváltozott kapcsolatot foglal magában magunkkal és másokkal. Az érzelmi józanságot az őszinteség, a kölcsönös tisztelet és az érzések elfogadása által mérjük kapcsolatainkban. Ha kapcsolataink manipulatívak és kontrollálók, akkor még nem vagyunk érzelmileg józanok, és teljesen mindegy, hogy mit mondunk magunknak felépülésünk programjáról. Az érzelmi józanság azt jelenti, hogy megváltozott kapcsolatokban vagyunk benne, olyanokban, amelyek biztonságosak és őszinték. Közelséget érzünk Istenhez, a Felsőbb Erőnkhöz.

Érzelmi józanságunkat a 12 lépésen keresztül és más felépülőben lévő felnőtt gyermekekkel való kapcsolattartáson keresztül fejleszthetjük.

0 hozzászólás
bottom of page