top of page

Bizonyságok csoporttagoktól

A HELYREÁLLÁS csoportban gyakoroljuk a 12-Lépéses program anonimitásra vonatkozó hagyományát, ezért a személyes történeteket névtelenül tesszük közkinccsé.

Itt árad a kegyelem!

a Helyreállás Csoport egy névtelen tagja

Megtanultam magamat  Isten szemével látni

5 éve egy másik születésnapot is ünneplek. Azt, hogy újra van kedvem élni! Hogy értelmet nyertek a hétköznapjaim. Hogy a Helyreállásban megtanultam magamat értékelni, Isten szemével látni.

A Helyreállás csoport egyik névtelen tagja

Szeretettel gondolok Rátok, akikkel 5 évvel ezelőtt először találkoztam a csoportban, és a később csatlakozókkal is. 

Isten iránti hálaadás van bennem Joe és Margaret engedelmességéért, hogy vállalták sok évvel ezelőtt a magyarországi missziót, így én is részese lehettem a szellemi-lelki megfeneklettségből való újraépítkezésnek és az életről való másfajta gondolkodásnak. Külön ajándék, hogy ez mind beleilleszthető a Szent Lélek velem, rólam és értem végzett munkájába.

5 éve egy másik születésnapot is ünneplek. Azt, hogy újra van kedvem élni! Hogy értelmet nyertek a hétköznapjaim. Hogy a Helyreállásban megtanultam magamat értékelni, Isten szemével látni. 5 éve tanulok megengedő lenni mások felé, elengedni a sérelmeimet, tudatos és nem érzelem-alapú megbocsátást alkalmazni. Megtanultam felvállalni a saját felelősségemet és megtanultam a félelmeim ellenére bátor döntéseket hozni. Istené minden dicsőség ezekért, de az eszközöket a Helyreállás anyagai, témái, megosztásai biztosították.

Hála a rendszeres csoportba járásnak, megtanultam mások előtt beszélni, felvállalni az érzelmeimet, pillanatnyi hangulatomat. Megtanultam embereket elengedni az életemből és újakat beengedni a szívembe. Átélhettem az évek alatt, hogy a rossz tapasztalatokból is lehet nyereséget leszűrni a magam számára, és hogy a jó lehet, hogy csak nekem jó, másoknak az mást jelenthet. Mára ezt is igyekszem tiszteletben tartani. 
A megosztásokból tanultam meg értékelni a kis lépéseket, amikkel nagyon messzire is el lehet jutni, és itt tanultam meg mások érzelmeire jobban odafigyelni, toleránsabbnak lenni. 

Nekem mindezek nagy kincsek, a mostani életem gazdagságának jó részét töltik ki! 

Nem tudom, hogy a jövőben lesz-e még lehetőségem a csoportban aktívan részt venni, csak azt tudom, hogy a szívem elválaszthatatlan részét képezi a Helyreállás. Valahányszor eszembe juttok, imádkozom azért, amiért Joe és Margaret is imádkozott több mint 10 évvel ezelőtt, és amiért az alkalmak végén egymás kezét fogva is tesszük, hogy Isten Lelke vezessen a Közhelybe olyan embereket, akiknek szükségük van az életük helyreállításához erre a csoportra, hogy miután megtapasztalják a biztonságos elfogadást és hajlandók változásnak alávetni magukat, akkor legyen számukra is az újrakezdés helye a Helyreállás.
 

"Mintha a saját magam édesanyja lennék."

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

Igazából nem tudom leírni, ami megszületett bennem, születik. A szavak nem elengedőek ehhez.

Néhány napja soha nem látott nyugalom, jó érzés szállt meg. Eddig ilyen tartós érzelmi józanságra, derűre még nem került sor életemben.
Örülök, ha reggel felkelek. Szeretem az életem, szépnek látom magam. Nem egy olyan bedrogozott állapot például amit mindig elértem újabb és újabb párkapcsolatokkal. Most éppen nincs munkám, tehát nem a legkönnyebb életszakaszom. A csoportnak köszönhetően látom, amiket elmulasztottam, de olyan megenyhülve nézek magamra. Ha szomorú vagyok, nem akarok abban dagonyázni, mint rég. Mondok magamnak pozitív dolgokat. Mintha saját magam édesanyja lennék.
Ezt egy nehéz állapotú időszak előzte meg, a lelki segítőm mondta, hogy gondolkozzunk gyógyszeren.
Eszembe jut, talán kellett volna korábban valami gyógyszer. Én nem is gondoltam eddig, hogy van ilyen állapot. Nekem a szorongás volt természetes. Úgy tűnik gyógyszer nélkül egyszer csak elérkezett életembe ez az áldás. Sokkal termékenyebb vagyok így: örömmel gyártom az önéletrajzaimat, angolból még sosem voltam ilyen szinten. Imádok tanulni. Nem vagyok dühös emberekre. Ha valami rosszul esik, nem török ki. Van, hogy egyszerűen elönt a szeretet érzése a másik ember felél. Ez tényleg egy egyszerű program bonyolult embereknek.

A jóisten éltesse sokáig a csoportot.

Felismertem, hogy mániásan segítek másoknak.

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

Tulajdonképpen nagyon régóta izgatott engem az emberek működési módja. Lélekbúvár voltam világ életemben, non-profitban dolgoztam és segítő szakmában. Akkor döbbentem rá, hogy nekem „segítő szindrómám” van – azaz azért segítek másoknak, hogy én magam jobban érezzem magam. Ez már régebben történt, amikor fogdostam a szívemet, hogy most kapok szívinfarktust, mert nem bírom tovább a munkát. Amikor a Helyreálló csoportba bekapcsolódtam, nemcsak a megalapításának a szervezésében voltam benne, hanem akkorra már végigcsináltam más programokat is. Lelki gondozó képzéseken vettem részt.  Két dolgot kaptam legelőször a 12 lépéses csoportban. Egyrészt felismertem, hogy segítő szindrómám van, vagyis mániásan segítek másoknak, amiben kimerültem és betegesen maximalista vagyok és munkamániás.  Ez éppen elég ahhoz, hogy tönkremenjen a egészségem, a kapcsolataim. Ehhez jött még a társfüggőség is, nem működtek a kapcsolataim. Boldogtalan voltam és magányos, amikor otthon leültem.

"Három hónap múlva lejöttem a drogokról és leszoktam az italozásról."

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

1983 novemberében léptem be a helyreállás programjába azért, mert problémám volt a drogokkal és az alkohollal. Az életem sehová se tartott.  Nem kezdtem semmit az életemmel. Ekkor mentem el egy Anonim Alkoholista gyűlésre. Három hónap múlva lejöttem a drogokról és leszoktam az italozásról. Ennek már 30 éve.  Ma már kényelmes életem van.

A LÉPÉSEK SEGÍTSÉGÉVEL NEM KEVEREDTEM VISSZA A DEPRESSZIÓBA

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

Nagyon sok magánéleti problémával küzdöttem, többek közt mély depresszióval olyannyira, hogy terápiára is jártam egy keresztyén pszichológushoz. Én korábban is ismertem már a 12 lépéses programokat, mert volt a családban alkoholista hozzátartozó, aki sikeresen kijózanodott a 12 lépés segítségével, sőt most már lassan 20 éve józan. Tehát láttam a pozitív hatásait a 12 lépésnek. Akkor felsóhajtottam a pszichológusomnál, hogy "milyen kár, hogy én nem vagyok alkoholista, mert látom hogy milyen eredményeket hoz a program mások életében", és ő a fejéhez kapott és mondta, hogy van neki olyan kliense, aki  járt ide, jó tapasztalatokról számolt be. Tehát nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy 12-Lépéses programhoz csatlakozzon valaki. Másfél évvel ezelőtt ebbe a csoportba jöttem és én azt gondolom, hogy nagyon sokat segített jobban megismerni önmagamat. A lépések segítenek abban, hogy azóta nem keveredtem vissza a depresszióba. Nem azt mondom, hogy nincsenek rosszabb napjaim, de azt a fajta lelkiállapotot most már hála Istennek másfél éve nem ismerem. Még az elején járok a programnak, de azt mondják, hogy ez egy életre szól. Egyszerű program bonyolult embereknek és ezt próbálom követni én is.

A csoport biztonságot adott ahhoz, hogy az önismeretben előre lépjek.

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

Amikor eljöttem ide és hallgattam a csoportban a személyes történeteket, akkor éreztem talán életemben először, hogy egy biztonságos helyen vagyok és otthon vagyok. Ez egy nagyon különleges érzés, hiszen abszolút aktív gyülekezetbe járó vagyok. Van saját gyülekezetem, van egy normális családom, tehát elvileg minden adott ahhoz, hogy jól érezzem magam. Valahogy mégis úgy éreztem addig, hogy valahogy az életemnek semmi értelme, csak kesze-kusza minden és legfőképp csak a gátlásaimmal küzdök nap mint nap. Ez a csoport adja nekem három éve azt a fajta melegséget, biztonságot, az önismeretemben való előbbre lépést, amit sehol máshol nem tapasztaltam.

A HELYREÁLLÁS csoport egyik névtelen tagja

A csoporttól lehetőséget kaptam, hogy megnyíljak

Én azzal a problémával érkeztem, hogy egyszerűen úgy éreztem, hogy az életem kátyúban van, nem működik, főként a magánéletem. Egyszerűen mindent rosszul csináltam a kapcsolataimban. Éreztem, hogy változás kell, így nem mehet tovább, de fogalmam sem volt, hogy hogyan kellene változtatnom, mit kellene másként csinálnom. Egyszerűen csak rosszul éreztem magam az életemben, nem volt jó. Véletlenül hallottam erről a csoportról. Már az első alkalommal, amikor ide jöttem, akkor pontosan azokról a problémákról hallottam, amik az én problémáim. Teljesen magamra ismertem azokból a dolgokból, amik itt elhangzottak, úgyhogy akkor rögtön eldöntöttem, hogy itt a helyem és ez a csoport végre tud nekem segíteni. Azóta három év telt el, és tényleg nagyon sok segítséget kaptam a csoporttól. Egyrészt a teljes befogadással, a teljes támogatással lehetőséget kaptam arra, hogy megnyíljak, kinyíljak, hogy a gátlásoktól úgy-ahogy megszabaduljak. Önismeretem nagyon sokat javult. Úgy érzem, hogy nagyon sokat változtam én is, a kapcsolataim is javulnak, az életem is változik, hála Istennek! Nagyon örülök ennek! Tényleg itt úgy érzem magam, mint egy összetartó, bensőséges közösségben. Nagyon sokat jelent számomra, hogy nem egyedül kell hogy megküzdjek a problémáimmal. Ezt tartom a Helyreálló csoport egyik nagy erősségének és a 12 lépés nagy erősségének, hogy itt hangsúlyt fektetnek arra, hogy együtt csináljuk, nem egyedül kell küszködni, mert egyedül tényleg nem megy.

A csoportban rendszeresen végzünk önvizsgálatot.

A HELYREÁLLÁS csoport 
egyik névtelen tagja

Szakemberektől próbáltam segítséget kapni, de eleve még a diagnosztizálásig sem jutottunk el. Kértem a segítségüket, nem tudták, hogy mi a gond, néhány tesztet kitöltettek velem. Több helyen is megfordultam és senki nem ismerte fel, hogy mi a probléma. Itt, a Helyreálló csoportban rendszeresen végzünk önvizsgálatokat, sok-sok tesztet végzünk, sokféle kérdésre válaszolunk és itt jött egy olyan gondolat, amely mentén elindultam és előbb-utóbb rátaláltam a problémám diagnózisára. Ennek a problémának a lényege az, hogy a korábbiakban én nem figyeltem a testbeszédre. Ezért a testbeszéddel kommunikált érzelmek nehezen mentek át vagy sehogy nem mentek át. Az emberi kapcsolataim eléggé felszínesek voltak és ez sok problémát okozott a munkahelyen, magánéletemben.  Amikor ez így számomra világos lett, hogy erre kell jobban odafigyeljek, akkor elmentem olyan tréningekre, ahol azt gyakoroltam, hogy a testbeszédem egyre egyértelműbb legyen, és figyeljek ne csak a sajátoméra, hanem a másikéra is. Azóta nagyon sok helyen meglátszik; magánéletben, munkámban is javultak a kapcsolataim.

bottom of page