top of page
Bántalmazás

Nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, nemi erőszak, szexszel való fájdalomokozás, megalázás, tárggyal való nemi erőszak, intim testrészek bántalmazása, másokkal való közösülésre, prostitúcióra kényszerítés, fogamzásgátlás akadályozás, terhességre, abortuszra kényszerítés.

A szexuális erőszak valójában a fizikai erőszak egyik részterülete, ám a leggyakrabban külön tárgyalja őket a szakirodalom. A szexuális erőszak három nagy részterületre osztható fel:

  • Erőszak, fenyegetés használata ahhoz, hogy a partnert-családtagot szexuális aktusra kényszerítse.

  • Szexuális aktusra kényszerítése olyan személynek, aki természetétől fogva szexuális viszony létesítésére képtelen (gyermek, kóros elmeállapotú), vagy védekezésre illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotban van (drogok vagy alkohol hatása alatt áll, személyi szabadságában korlátozott, megkötözött stb.).

  • Erőszakos szexuális együttlét.

Az erőszakos szexuális aktus mozgatórugója sohasem maga a szexualitás, vágy, hanem a bántalmazó által a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabb-rendűség érzékeltetése, a személy tárgyként való kezelésének bizonyítása.

Erőszakos szexuális magatartásformák

 

Exhibicionizmus

Egy felnőtt felfedi nemi szervét egy gyerek előtt (otthoni meztelenség egyes családokban elfogadott)

 

Voyeurizmus

Egy felnőtt megfigyel egy gyermeket vetkőzés, fürdés vagy vécézés közben. E két esetben nincs testi kontaktus, de az érzelmi fejlődést befolyásolja – így ez is szexuális bántalmazás

 

Csókolózás

A felnőtt hosszú vagy intim csókokat ad a gyermeknek (itt is különbözhet a család normarendszere)

 

Simogatás

Az elkövető megérinti, simogatja vagy dörzsöli egy gyerek nemi szerveit vagy mellét, ill. a gyereket hasonló érintésre bírja a saját testén

 

Pornográfia

Képek, film vagy videofilm segítségével felnőttek, felnőttek és gyermekek, ill. gyermekek közötti szexuális aktusok megjelenítése

 

Szexuális aktus

Orális – genitális kapcsolat


Vaginális vagy anális aktus

A szexuális áldozatok egy életen át hordozzák magukban az elszenvedett kínokat, a szégyenletes titkot, megalázottságot, bűntudatot. A zavaros érzések kavarodása nem kedvez a pozitív énkép kialakulásának. A szülőkről, a felnőttekről alkotott modell zavarossá válhat, befolyásolhatja a mentális egészséget, a felnőttkorban alakuló társkapcsolatok is zavart szenvedhetnek, neurotikussá válhatnak.

A megerőszakolt lányok gyakran aktív promiszkuitásba menekülnek (irodalmi példa erre Alberto Moravia Egy asszony meg a lánya című könyve), többnyire soha át nem élt orgazmussal, párkapcsolati problémával. Később az anyai szerep is sérül. Felmérések szerint a prostituáltak 80 százaléka a gyermekkorában szexuális erőszak áldozata volt.

Egyre több felnőttkori súlyos depresszióról derül ki, hogy gyermekkori vérfertőzésből származó trauma az alapja, szégyenérzésből és bűntudatból alakult ki a betegség. Egy amerikai felmérés szerint minden ötödik nőt gyermekkorában felnőttel történő szexuális kapcsolatra kényszerítettek. Legtöbbjükön apjuk vagy nevelőapjuk követte el az erőszakot. A kutatások szerint minden hét felnőtt férfi közül legalább egy volt gyermekkorában szexuális áldozat.

Bántalmazás,

trauma elszenvedése

"Az erőszakos szexuális aktus mozgatórugó-ja sohasem maga a szexualitás, a vágy, hanem a bántalmazó által a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabb-rendűség érzékeltetése, a személy tárgyként való kezelésének bizonyítása."

bottom of page